معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان در خصوص بیماری تب سه روزه گاو ( BEF ) گفت:
بیماری تب سه روزه یك بیماری ویروسی غیرقابل انتقال به انسان است و در گاو و گاومیش بروز میكند.
هادی زارع زردینی معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان یزد گفت: بیماری تب سه روزه یک بیماری ویروسی است که بوسیله بندپایان منتقل میشود بیماری میتواند به صورت همه گیر و غیر واگیر بروز کند، بیماری غیرقابل انتقال به انسان است و در گاو و گاومیش بروز میکند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان هادی زارع خاطرنشان کرد: نكته منحصر به فرد این بیماری بهبود سریع متعاقب شدت بالینی بیماری و همچنین در موارد فوق حاد گاهاً با مرگ سریع همراه است.
وی افزود: گسترش این بیماری بستگی به جمعیت حشرات ناقل، شدت و مسیر بادهای غالب فصلی دارد که موجب انتقال حشرات به سایر مناطق میشود، یکی دیگر از راههای انتقال این بیماری را حمل و نقل دامهای آلوده و مبتلا از یک منطقه به منطقه دیگر دانست و اضافه کرد: با توجه به افزایش دما و فراهم شدن امکان رشد و تکثیر انواع حشرات احتمال بروز برخی بیماریها از جمله تب سه روزه و لمپی اسکین در دامهای سنگین از قبیل گاو و گوساله وجود دارد.
وی ادامه داد: بی توجهی به توصیههای پیشگیرانه دامپزشکی میتواند موجب ابتلاء دامها و ایجاد خسارتهای اقتصادی به دامداران شود
و حمل و نقل دام با اخذ گواهی بهداشتی از دامپزشکی را در کنترل تمام بیماریهای دامی حائز اهمیت می باشد و لذا رعایت بهداشت دام، ضدعفونی و سمپاشی به موقع جایگاه نگهداری دامها، از بین بردن محل تجمع حشرات مانند آبهای سطحی در اطراف مراکز نگهداری دامها و نیز انجام واکسیناسیون علیه این قبیل بیماریها از جمله اقداماتی است که باید دامداران به آنها توجه ویژهای داشته باشند.
وی در خصوص علائم این بیماری گفت: این بیماری با بروز ناگهانی تب، افسردگی، جمود مفصلی و لنگش نمایان میشود و در مجموع مهمترین علائم را تب بالا، لرزش، بیاشتهایی، افزایش ترشحات بینی، کاهش تولید شیر، لنگش و زمین گیرشدن حیوان می توان برشمرد و در گاو موجب کاهش تولید شیر و وزن دام می شود و در گوسالهها کمترین تأثیر بالینی را از تب سه روزه نشان میدهند به این معنی که گوسالههای کمتر از ۶ ماه علائم بالینی را نشان نمیدهند. گاوهای شیری، گاوهای نر با شرایط بدنی خوب و مناسب و تلیسهها و گاوهای چاق بیشترین تأثیر را از ویروس بی یی اف میپذیرند در گروه سنی ۶ ماهگی تا ۲ سالگی بیشترین موارد ابتلا مشاهده میشود.
اولین علائم بالینی با تب ناگهانی ۴۰ تا ۴۱.۵ درجه سانتیگراد به صورت ۲ مرحلهای و گاهی هم سه مرحلهای مشاهده میشود که معمولاً ۱۲ تا ۱۸ ساعت طول میکشد. سایر علائم متعاقب چند ساعت پس از کاهش و قطع تب در اکثر گاوها بروز میکند و قطع اشتها و کاهش شدید شیر بروز می کند. یبوست شدید در بعضی از دامها و اسهال هم در بعضی از دام ها دیده شده است. افزایش میزان تنفس و ضربان قلب به همراه ترشحات غلیظ و چسبنده در بینی و ترشحات سروزی آبکی از چشم نیز از علائم بارز بیماری تب سه روزه محسوب می شود.
این مقام مسوول در ادامه افزود: فصل تابستان كانون های بیماری به صورت خوشه ای و در زمان كوتاه بروز می كند. كانون های BEF توسط بادها درفواصل طولانی گسترش می یابند . بدین سان كه جهت و شدت این بادها بر روی جابجایی جمعیت حشرات ناقل تاثیر مثبت دارند
واكسیناسیون صرفاً بعنوان تنها روش موثر كنترل BEF در دنیا مطرح است و واكسن موجود واكسن ویروس غیر فعال شده تب سه روزه میباشد و از روستاییان و دامداران خواست در صورت مشاهده علائم مذکور در دامهای خود، موارد را هرچه سریعتر به ادارات دامپزشکی شهرستان و یا مراکز دامپزشکی خصوصی اطلاع دهند.لازم به ذکر است درحال حاضر بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری کنترل حمل و نقل دام ورعایت موارد قرنطینه دامپزشکی می باشد.