• 1403/05/13 - 10:21
  • تعداد بازدید : 212
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

پر کردن سیلو

در بعضی از سال‌ها قیمت سیلوی ذرت نسبت به سال‌های قبل بیشتر می‌شود و لذا تعدادی از دامداران به علت هزینه بالای سیلو، در آن سال از آن استفاده نمی‌کنند. در کل لازم است چند توصیه در مورد استفاده از سیلو به دامدارها کرد.
اولین مورد اینکه حتماً به زمین کشاورزی کشت سیلو مراجعه کرده و سیلو خریداری شده را از نزدیک ببینند.
ازآنجایی‌که چند نوع ذرت علوفه‌ای وجود دارد، هر چه قد آن‌ها کوتاه‌تر باشد، نسبت دانه ذرت به خود علوفه بیشتر شده، سیلوی ذرت بهتری ایجاد خواهد شد.
دوم اینکه برای چیدن محصول باید چند روز از زمان آخرین آبیاری ذرت گذشته باشد و بعد علوفه چیده شود. اگر آب سیلوی ذرت زیاد باشد، ماده خشک سیلو کم شده و ارزش غذایی سیلو پایین می‌آید. حتی اگر مبلغی سیلو را گران‌تر بخرند، ولی چند روز از آبیاری آن گذشته باشد، بهتر است. سیلویی که ماده خشک آن کم باشد می تواند باعث کتوز در گاو گردد، چون در مراحل تخمیر اسید بوتیریک بیشتری (به جای اسید لاکتیک) تولید می‌گردد.
نکته سوم زمان مناسب چیدن و یا درو کردن سیلو است. در زمان درو، دانه‌های ذرت باید حالت خمیری داشته باشد نه شیری.
چهارم اینکه به کشاورزان توصیه می‌کنیم در 10 روز مانده به زمان درو، از کود اوره استفاده نکنند تا مواد نیترات در سیلو تجمع پیدا نکند.
مورد پنجم اینکه کُل زمان پُر کردن سیلو از ابتدا تا انتها (زمانی که پلاستیک روی سیلو می‌کشند)، 3 روز بیشتر طول نکشد. لذا باید سیلو را سریع پُر کنند و به‌سرعت بکوبند تا کمتر تخریب و فساد سیلو رخ دهد. اگر مدت پر کردن سیلو از سه روز بیشتر شود، مواد غذایی سیلو تخریب‌شده و مراحل تخمیر سیلو دیرتر آغاز شود، این موضوع نیز به ضرر دامدار تمام می‌شود. بهتر است به‌غیراز تراکتور از لودر هم برای کوبیدن سیلو استفاده کنید و مرتباً با لودر در طول روز سیلو را بکوبید. از نشانه‌های تخریب سیلو این است که وقتی دست خودتان را داخل سیلو می‌کنید، احساس کنید سیلو داغ است (نشانه طولانی شدن فاز هوازی سیلو و سوختن کربوهیدرات ماده غذایی).
البته اگر قطعات علوفه خرد شده بزرگتر و یا ماده خشک سیلو از بیشتر حد لازم باشد، سیلو به خوبی کوبیده نمی‌شود. در این حالت هم فاز هوازی سیلو طولانی تر شده و حرارت تولیدی پروتئین سیلو را تخریب می‌کند.
لازم به ذکر است که در چند روز ابتدایی پر کردن سیلو، باکتری های هوازی با مصرف اکسیژن سیلو، اسید استیک تولید می‌کنند و PH سیلو را کاهش می دهند. با کاهش PH سیلو، میکروب‌های بی‌هوازی شروع به کار کرده و با مصرف کربوهیدرات مواد غذایی سیلو اسید لاکتیک تولید کرده و PH سیلو را به 5 و یا 4 می‌رسانند و لذا همه باکتری ها می میرند و سیلو ثابت می‌شود. مرحله بی‌هوازی بسته به مقدار کربوهیدرات علوفه و درجه حرارت محیط بین 1 تا 3 هفته طول می کشد. مرحله بی‌هوازی حرارتی تولید نکرده و لذا ماده خشک سیلو کاهش نمی‌یابد.
اگر PH سیلو از 5 پایین تر نیاید (حالتی که میزان آب سیلو بیش از حد باشد)، کلستریدیوم‌ها به کار خود ادامه داده و پروتئین های را تخریب و یا به اسید بوتیریک تبدیل می‌کنند و لذا این نوع سیلو باعث ایجاد کتوز در گاو می‌گردد.
امروزه یک سری مکمل و یا مخمر در بازار موجود است که برای افزایش کیفیت سیلو خیلی مؤثرند. با استفاده از این مواد، فرایند تخمیر بهتر انجام‌شده و اُفت سیلو از نظر انرژی و ماده خشک کاهش می‌یابد و سیلو سودآوری بیشتری پیدا می‌کند. ولی دقت کنید این مکمل‌ها، یک نوع میکروب مفید هستند که باید در آب حل شده و به سیلو اضافه گردند.
آبی که برای حل کردن آن‌ها استفاده می‌کنید، نباید از آب‌لوله‌کشی باشد، چون آب‌لوله‌کشی کلر دارد و آن‌ها را تخریب می‌کند. پس از آب چاه یا آب چشمه برای حل کردن این مواد استفاده کنید و بعد هم به‌سرعت و به‌طور کامل سیلو را بپوشانید. برای افزایش کیفیت سیلو می‌توان بعضی مواد را به سیلوی ذرت اضافه نمود، مانند ملاس، می‌توان به ازای هر تن سیلو 30 کیلوگرم ملاس (بدون اینکه رقیق شود) را به سیلو اضافه کنیم.

  • گروه خبری : اسلایدر,آموزش و ترویج
  • کد خبر : 323272
محمدجواد زارع

محمدجواد زارع

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه