ساخت حمام سُم در گاوداری

معمولاً بهطور روزمره در گاوداریها مشکلات سُم دیده میشود. مطمئناً حمام سُم در سلامت سم گاوها و لنگش گاوداری بسیار مؤثر است.
حمام سم بعد از سالن شیردوش و در راهرویی که گاوها به سالن خودشان بر میگردند، طراحی و ساخته میشود.
بعد از شیردوشی سم گاوها تمیزتر است و معمولاً آلودگی کمتری در حمام سم ایجاد میشود. در بعضی از گاوداریها از دو حمام استفاده میکنند، حمام اول را فقط برای شستن و تمیز کردن پای گاوها استفاده میکنند. در این حالت بین حمام اول و حمام دوم حدود 3 تا 5 متر فاصله وجود دارد.
بهتر است حمام سم 3 متر طول، یک متر عرض و حدود سانتیمتر 15 سانتیمتر عمق داشته باشد. داخل حمام هم خوب سیمانکاری شود تا نشتی آب در آن به وجود نیاید.
یک راه خروجی مناسب هم جهت تخلیه محلول داخل حمام در آن تعبیه شود. اگر تعداد گاوها زیاد هستند، بهتر است عرض حمام را بیشتر بگیریم تا دو گاو بتوانند در کنار هم از حمام عبور کنند.
البته حمام سم پیشساخته هم در بازار موجود است و فقط باید در زمین کار گذاشته شود. حمامهای سم جدید به صورتی است که دیگر مدفوع گاوها داخل محلول حمام سم نمیریزد (گاو در دو فضای پُر از محلول این حمام سم راه میرود و مدفوع احتمالی در فضای خالی حمام که فاقد محلول است ریخته میشود).
بهتراست حمام سم در هفته 2 تا 3 روز از محلول ضدعفونی پر باشد و گاوها از ماده ضدعفونی عبور کنند.
دقت کنیم که گاوها بعد از خروج از حمام سم در سطح خشک و تمیز حرکت کنند تا آن ماده ضدعفونی تأثیر خود را بگذارد. وقتیکه حدود 200 گاو از حمام سم عبور کردند، محلول داخل حمام تخلیه شود.
معمولاً از دو ماده ضدعفونی برای حمام سم استفاده میشود.
- سولفات مس یا کاتکبود که به میزان پنج درصد استفاده میشود. بهعبارتدیگر برای 100 لیتر محلول حمام سم باید 5 کیلوگرم کاتکبود استفاده کنیم.
- فرمالین که باید به میزان سه درصد استفاده کنیم، یعنی به ازای 100 لیتر محلول داخل حمام 3 لیتر فرمالین استفاده کنیم. نکته آخر اینکه دامدارها سعی کنند عمق محلول داخل حمام را 5 سانتیمتر بگیرند تا در اثر راه رفتن گاوها، محلول حمام سم به پستان گاو پاشیده نشود
نظر دهید