دامپزشکی صف اول مبارزه با بیماری های زئونوز
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان یزد، علی فاتحی نیا مدیر کل دامپزشکی استان بیان نمود: 6 جولای (15تیرماه ) روز جهانی بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان است. علت نام گذاری این روز به اقدامات دانشمند فرانسوی لویی پاستور در این رابطه بازمیگردد که اولین بار توانست واکسن هاری را به طور موفق در سال ۱۸۸۵ کشف کند. تا پیش از آن هر فردی که توسط حیوان هار گزیده میشد محکوم به مرگ بود تا اینکه این واکسن کشف شد.
بیماری مشترک انسان و دام یا همان زئونوزها باعث ایجاد یک مسئولیت حرفهای مشترک بین دامپزشکان و پزشکان است که با همکاری در زمینه تحقیقات و کنترل این بیماری ها میتوانند گام های مؤثری در تامین بهداشت عمومی جامعه انسانی بردارند.
از مهمترین بیماری های مشترک میان انسان و دام که در کشور ما دیده می شود، می توان به سل، تب مالت، سالک، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اشاره کرد.
به دلیل ارتباط نزدیک بین مردم و حیوانات، آگاهی از راههای رایج آلوده شدن افراد به میکروبهایی که میتوانند باعث بیماری های مشترک انسان و دام (زئونوز) شوند، مهم است. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
تماس مستقیم: تماس با بزاق، خون، ادرار، مخاط، مدفوع یا سایر مایعات بدن حیوان آلوده. به عنوان مثال می توان به نوازش یا لمس حیوانات و گاز گرفتن یا خراشیدگی اشاره کرد.
تماس غیرمستقیم: تماس با مناطقی که حیوانات در آن زندگی می کنند و پرسه می زنند، یا اشیا یا سطوحی که به میکروب آلوده شده اند. به عنوان مثال می توان به آب مخزن آکواریوم، زیستگاه حیوانات خانگی، قفس مرغ، انبارها، گیاهان و خاک و همچنین ظروف آب و غذای حیوانات خانگی اشاره کرد.
از طریق ناقلین (حشرات): گزیده شدن توسط کنه یا حشره ای مانند پشه یا کک.
از طریق غذا: خوردن یا نوشیدن چیزهای ناایمن، مانند شیر غیرپاستوریزه (خام)، گوشت یا تخم مرغ نیم پز، یا میوه ها و سبزیجات خام که با مدفوع حیوان آلوده آلوده شده اند. غذای آلوده می تواند باعث بیماری در افراد و حیوانات از جمله حیوانات خانگی شود.
از طریق آب: نوشیدن یا تماس با آبی که با مدفوع حیوان آلوده آلوده شده است.
دامپزشکی علاوه بر پیشگیری و کنترل بیماریهای اختصاصی دام، برای مقابله با بیماریهای قابل انتقال میان حیوان و انسان، برنامههای متعددی را اجرا می نماید که واکسیناسیون دامها علیه بیماریهای مشترک، نمونه گیری و آزمایش دامها به منظور شناسایی و حذف دامهای بیمار یا حامل عامل بیمایهای مشترک، نظارت بهداشتی بر سلامت محصولات دامی در کشتارگاه ها و مراکز فرآوری و بسته بندی و عرضه مواد پروتئینی از جمله اقداماتی است که در تمام مراحل پرورش دام تا زمان کشتار و فرآوری، بستهبندی، توزیع و عرضه محصولات دامی ادامه دارد.
دامپزشکی استان یزد به منظور پیشگیری و کاهش بیماری های مشترک بین دام و انسان اقدامات متعددی انجام میدهد که شامل: انجام واکسیناسیون هاری در سگ های صاحبدار که طی یکسال گذشته7934 قلاده سگ صاحبدار علیه بیماری هاری ایمن سازی شدند. همچنین به منظور پیشگیری از بیماری بروسلوز یا تب مالت میزان39569 راس دام سنگین و 109993 راس دام سبک علیه بیماری بروسلوز واکسینه شدند، در همین راستا با انجام تست سل در جمعیت گاو استان 26 راس گاو مسلول شناسایی و حذف گردید.
اقدام دیگر دامپزشکی استان به منظور جلوگیری از بروز بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو انجام می شود سمپاشی جایگاه دام و همچنین بدن دام به منظور جلوگیری از انگل های خارجی علی الخصوص کنه می باشد و در راستای پیشگیری از این بیماری کلیه گوشت های استحصالی از کشتارگاه های دام استان به مدت24 ساعت در پیش سرد گذاشته و سپس در سطح استان توزیع می گردد.
وی در پایان گفت: بیماریهای مشترک بین انسان و دام علاوه بر خسارات اقتصادی به صنعت دام و طیور، می تواند بهداشت جامعه را نیز در خطر قرار دهد. کلیه اقدامات مراقبتی ،پیشگیری ،کنترلی و درمانی با هدف جلوگیری از وقوع یا انتشار بیماری انجام میشود. بدیهی است به تبع انجام اقدامات بهداشتی دام در جهت حفظ سرمایه های دامی، نقش موثر دامپزشکی در گام بعدی درسلامت جامعه انسانی و تضمین سلامت و کیفیت فراورده های خام دامی بیش از پیش نمایان می شود.
نظر دهید